
Actualizare: Indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat, ca formă de sprijin pentru angajații afectați de reducerea sau întreruperea temporară a activității angajatorului, ca urmare a măsurilor implementate de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este disponibilă din nou până la data de 31 martie 2022.

OUG nr.2/2022, intrată în vigoare în data de 20 ianuarie 2022, reintroduce începând cu data intrării în vigoare și până la data de 31 martie 2022, indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat pentru angajații al căror contract individual de muncă se suspendă temporar din inițiativa angajatorului a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei de COVID-19.
Cine poate solicita indemnizația de șomaj tehnic?
Pot solicita indemnizația de șomaj tehnic, atât angajatorii care își întrerup total activitatea pe fondul restricțiilor impuse de autorități, cât și cei care și-o întrerup sau reduc parțial, caz în care indemnizația de șomaj tehnic poate fi solicitată doar pentru o parte din angajați.
De acordarea indemnizației, beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile teritoriale de sănătate publică, cu excepția celor aflați în concediu medical și care beneficiază de indemnizația de asigurări sociale aferentă.
Angajatorii trebuie să aibă în vedere faptul că, o dată ce trimit în șomaj tehnic salariații, trebuie să le suspende contractele de muncă în Revisal, iar rechemarea acestora la muncă se poate face doar dacă contractele de muncă sunt reactivate.
Deși, pe perioada în care se află în șomaj tehnic, salariații rămân la dispoziția angajatorului, aceasta nu înseamnă că de exemplu, angajatorul îi poate rechema la muncă pentru câteva zile sau ore, fără ca aceasta rechemare să se regăsească în Revisal.
Rechemarea la muncă se poate face doar dacă contractele de muncă redevin active, angajatorul având la dispoziție, ulterior, posibilitatea de a-i retrimite în șomaj tehnic. Angajatorii care procedează contrar, riscă, pe lângă pierderea indemnizației de șomaj tehnic să primească și amenda pentru munca nedeclarată, respectiv 20.000 lei pentru fiecare salariat descoperit într-o astfel de situație.
Cuantumul indemnizației de șomaj tehnic
Indemnizația de șomaj tehnic este direct proporțională cu numărul de zile de suspendare a activității și este în procent de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a depăși 75% din salariul mediu brut pentru anul 2022.
Astfel, indemnizația lunară brută de care poate beneficia un angajat în anul 2022, nu poate depăși suma de 4.571 lei.
- Dacă un salariat este încadrat în muncă cu mai multe contracte de muncă și cel puțin unul este activ, acesta nu poate beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.
- În situația în care un salariat are încheiate mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate conform reglementării amintite, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale (nu și contribuției asiguratorii pentru muncă), iar la determinarea impozitului nu se vor acorda deducerea de bază sau alte deduceri suplimentare.
Reținerea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale se va face de către angajator la momentul încasării indemnizației de șomaj tehnic din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
În cazul în care indemnizația de șomaj tehnic se acordă salariaților încadrați în activități pentru care se acordă facilități fiscale (construcții, IT, cercetare-dezvoltare), pentru indemnizațiile încasate din bugetul fondului de șomaj, trebuie avut în vedere că nu se acordă respectivele facilități fiscale.
Procedura de obținere a indemnizației de șomaj tehnic
Pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic, angajatorii vor depune prin e-mail la Agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă cererile de decontare, însoțite de lista angajaților aflați în șomaj tehnic.
Actualizare: Prin Ordinul MMSS nr.94/2022, publicat în data de 31 ianuarie în Monitorul Oficial, au fost actualizate seturile de documente necesare pentru decontarea șomajului tehnic: un set de documente pentru situația întreruperii activității urmare a restricțiilor impuse de autorități și un alt set în cazul suspendării activității de către Direcția de sănătate publică. Documentele pot fi descărcate și pe site-ul ANOFM accesând acest link.
Documentele se vor comunica în luna curentă pentru luna anterioară, fără a exista un termen fix, astfel că angajatorul interesat va avea la dispoziție pentru depunerea cererii întreaga lună următoare celei încheiate.
Agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă au obligația să efectueze plata indemnizației în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar angajatorii vor achita salariaților indemnizația în termen de 3 zile lucrătoare de la încasarea acesteia.
În situația în care situația financiară a angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentată de angajator.
Declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale se va face de către angajator până la data de 25 a lunii următoare celei în care a încasat indemnizația de șomaj tehnic.
Alte aspecte practice de reținut de către angajatori
Pa lângă indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat, angajatorii care își reduc activitatea în perioada actuală, mai au la dispoziție încă o măsură suplimentară de sprijin financiar acordat de către stat pentru angajați, respectiv indemnizația pentru reducerea timpului de muncă al salariaților, denumită în practică Kurzarbeit.
Indemnizația Kurzarbeit se decontează de stat pentru reducerea timpului de muncă al salariaților cu până la 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă. Măsura este valabilă pe toată durata stării de alertă și încă 3 luni de la data încetării acesteia, iar mai multe informații legate de aceasta se pot regăsi în articolul Modificări privind indemnizația Kurzarbeit.
Pot angajatorii să acceseze ambele măsuri de sprijin în aceeași perioadă?
Cele două măsuri de sprijin financiar nu sunt incompatibile în mod direct.
Aceasta înseamnă că, într-o lună calendaristică, angajatorii pot solicita pentru aceeași perioadă decontarea ambelor indemnizații, dar pentru salariați diferiți.
În același timp, pentru același salariat poate fi solicitată decontarea aferentă fiecărei măsuri, însă pentru perioade diferite din cadrul aceleiași luni, iar un salariat s-ar putea afla în situația în care pentru o perioadă este în șomaj tehnic, iar pentru o altă perioadă are timpul de muncă redus cu până la 80%.