Fiscalitate

Studiu de caz: Regimul TVA în cazul unei optici medicale cu obiect de activitate vânzarea de ochelari și consultații oftalmologice
Societatea OPTICA SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile și este înregistrată în scopuri de TVA. Aceasta are ca obiect de activitate vânzarea de ochelari de vedere pentru a căror vânzare aplică cota de TVA de 9%. Periodic, un medic specialist efectuează consultații oftalmologice, facturate distinct către clienți. În luna octombrie 2020, societatea achiziționează un echipament medical și deduce integral TVA-ul aferent acestei achiziții.
Care este regimul TVA pe care trebuie să îl adopte societatea la data de 31 decembrie 2020, având în vedere că echipamentul este utilizat atât pentru testarea ochelarilor de vedere comercializați, cât și de către medicul specialist ce acordă consultanța oftalmologică?
Serviciile medicale, inclusiv serviciile oftalmologice, sunt operațiuni scutite de TVA fără drept de deducere conform art.292 alin. (1) lit a) din Codul fiscal, prin urmare consultațiile oftalmologice efectuate de către medicul specialist se vor factura clienților în regim de scutire de TVA.
Având în vedere că societatea efectuează atât vânzări de ochelari de vedere pentru care colectează TVA și are dreptul de a deduce TVA-ul la achiziții, dar prestează în același timp și consultații oftalmologice, scutite de TVA, societatea va dobândi calitatea de persoană impozabilă mixtă și va avea obligativitatea de a aplica procedura pro-ratei TVA, procedură prevăzută de art. 300 din Codul fiscal.
Practic, la data de 31 decembrie 2020, societatea are obligativitatea de a calcula pro-rata TVA, respectiv ponderea vânzărilor de ochelari în totalul cifrei de afaceri. Cu acest procent, care reprezintă pro-rata TVA, va ajusta TVA-ul dedus integral în luna octombrie 2020 la achiziția echipamentului medical utilizat pentru ambele activități.
De asemenea, pentru toate achizițiile de bunuri sau servicii, utilizate în comun, în anul 2021, societatea nu va putea deduce integral TVA-ul aferent acestora, ci îl va deduce într-un procent mai mic, respectiv procentul pro-ratei.