Actualizare: Indemnizațiile de pandemie ce pot fi solicitate de către persoanele fizice autorizate (PFA-uri) și de către profesioniștii a căror activitate este întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor implementate de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, sunt disponibile din nou, până la data de 31 martie 2022.
OUG nr.2/2022, intrată în vigoare în data de 20 ianuarie 2022, prevede acordarea din data de 20 ianuarie 2022 și până la data de 31 martie 20212 a unei indemnizații lunare de 75% din câștigul mediu salariat brut pentru anul 2022, respectiv 4.571 lei.
Beneficiarii indemnizației de pandemie
Conform actului normativ, indemnizația poate fi solicitată de către:
- profesioniștii reglementați de art.3 alin. (2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil (de exemplu, PFA, întreprindere individuală, persoane care desfășoară profesii liberale);
- persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii nr.8/1996;
- persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005 a cooperației;
- sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Impozitarea și declararea indemnizației de pandemie
Regulile de impozitare a indemnizației de pandemie sunt similare măsurilor anterioare prevăzute de OUG nr.30/2020 și OUG nr.111/2021.
Pentru indemnizația acordată, beneficiarii datorează:
- contribuția de asigurări sociale (CAS): 25% x valoarea brută a indemnizației=1.143 lei;
- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS): 10% x valoarea brută a indemnizației= 457 lei;
- impozit pe venit: 10% x (valoarea brută a indemnizației – CAS – CASS)= 297 lei.
Alte particularități ale indemnizației de pandemie
Întrucât aceste indemnizații nu constituie venituri din desfășurarea activității:
- nu se iau în calcul la verificarea încadrării în:
- plafonul de 100.000 euro venit brut anual, prevăzut pentru cei care plătesc impozit la norma de venit, a cărui depășire determină impozitarea, începând cu anul următor, în sistem real;
- plafoanele de 12 salarii minime brute pe țară, în funcție de care se determină obligațiile privind contribuțiile sociale (CAS, CASS).
- nu fac obiectul acordării bonificației stabilite prin legea anuală a bugetului de stat;
- beneficiarii nu pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul datorat aferent indemnizațiilor respective, pentru susținerea entităților non-profit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Procedura de acordare a indemnizației de pandemie
Indemnizația se acordă pentru numărul de zile în care activitatea a fost întreruptă sau capacitatea de funcționare limitată, dar nu mai târziu de data de 31 martie 2022.
Indemnizația se acordă pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Modelele cererii și documentelor solicitate sunt prevăzute în Ordinul MMSS nr.131/2022.
Cererea se depune, lunar, prin mijloace electronice la Agențiile teritoriale pentru Plăți și Inspecție Socială prin portalul aici.gov.ro, până în ultima zi a lunii următoare celei pentru care se solicită indemnizația. În situația în care se depășește acest termen, indemnizația aferentă lunii respective nu se mai acordă.
Plata indemnizației se efectuează de către Agențiile teritoriale pentru Plăți și Inspecție Socială în conturile bancare ale beneficiarilor în termen de maximum 30 de zile de la ultima zi de depunere a cererilor.
Actul normativ prevede că dacă o persoană se încadrează pentru a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat, cât și pentru cea de pandemie, aceasta va beneficia de una singură, respectiv de cea mai avantajoasă.
Te-ar putea interesa și: Indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat, disponibilă din nou
Diferențe între indemnizațiile de pandemie disponibile
Indemnizația lunară de pandemie de 75% din câștigul salarial mediu brut (4.571 lei) reactivată prin OUG nr. 2/2022 cu aplicabilitate până la 31 martie 2022 este diferită de indemnizația lunară în cuantum de 41.5% din câștigul salarial mediu brut (2.529 lei) acordată conform OUG nr.132/2020 pe durata stării de alertă și pe o perioadă de încă trei luni după încetarea acesteia.
Dacă în primul caz, indemnizația de pandemie poate fi solicitată doar în situația întreruperii temporare a activității, total sau parțial, datorită restricțiilor impuse de autorități, în al doilea caz indemnizația poate fi solicitată în cazul reducerii timpului de muncă sau al veniturilor realizate în contextul stării de alertă.
Astfel, profesioniștii care beneficiază de indemnizația de pandemie de 75% din câștigul salarial mediu brut, după încetarea întreruperii sau suspendării activității, pot beneficia de indemnizația de activitate redusă prevăzută de OUG 132/2020. Această situație este permisă și în cadrul aceleiași luni calendaristice, proporțional cu numărul de zile din lună în care persoana beneficiară s-a aflat în fiecare dintre cele două situații.