Modificările aduse legislației fiscale, aplicabile de la 01 ianuarie 2021, aduc noi facilități fiscale privind impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Totodată, elimină anumite dezavantaje pe care le aveau microîntreprinderile în raport cu firmele mai mari, plătitoare de impozit pe profit.
Printre avantajele fiscale acordate microîntreprinderilor începând cu 2021, se numără:
- scutirea de la plata taxelor salariale pentru autoturismele de serviciu acordate angajaților;
- scăderea din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a cheltuielilor cu sponzorizarea;
- scăderea din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a costului cu casele de marcat puse în funcțiune;
- reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderilor în funcție de nivelul capitalului propriu în perioada 2021-2025.
Condiții pentru încadrarea în categoria plătitorilor de impozit pe venitul microîntreprinderilor:
Intră în categoria plătitorilor de impozit pe venitul microîntreprinderilor, firmele care îndeplinesc cumulativ, la data de 31 decembrie 2020, următoarele condiții:
- au realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei al sumei de 1 milion de euro (4.869.400 lei);
- capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești.
Dacă în cursul anului 2021, plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor obțin venituri ce depășesc pragul de 1 milion de euro, vor datora impozit pe profit 16% începând cu trimestrul în care s-a depășit pragul.
Cotele de impozitare pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor:
- 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;
- 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
Noile reglementări, elimină dezavantajele pe care le aveau microîntreprinderile în raport cu plătitorii de impozit pe profit. În același timp, simplifică și complexitatea de conformare fiscală.
Scutirea de taxe salariale pentru autoturismele de serviciu acordate angajaților
Microîntreprinderile, care permiteau salariaților să utilizeze autoturismele societății și în scop personal, riscau până anul trecut să plătească impozit pe venit și contribuții sociale pentru acest avantaj.
Legislația existentă până acum, prevedea doar pentru plătitorii de impozit pe profit, limitarea la 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor utilizate în scop personal. Tot pentru plătitorii de impozit pe profit, aceste cheltuieli nu erau considerate avantaje în natură.
Din 2021, nici angajații societăților plătitoare de impozitul pe venitul microîntreprinderilor nu vor mai datora impozit pe venit și contribuții sociale pentru acest avantaj.
Legislația nu prevede însă și o limită de deductibilitate de 50% pentru microîntreprinderi așa cum este prevăzută pentru plătitorii de impozit pe profit.
Cheltuielile cu autoturismele de serviciu utilizate și în scop personal scutite de taxe salariale.
Dividendele obținute de la persoane juridice devin neimpozabile
Se reglementează faptul că, în calculul bazei impozabile a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, nu se cuprind dividendele primite de la o persoană juridică română.
Până în 2021, dacă microîntreprinderile dețineau participații în alte firme și primeau dividende de la acestea, plăteau impozit pe venitul microîntreprinderilor pe acest venit deja impozitat.
Scăderea din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a cheltuielilor cu sponzorizarea
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pot diminua în procent de 20% impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Diminuarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor se va realiza în trimestrul în care s-a efectuat sponsorizarea.
Sponsorizarea se poate efectua către entitățile non-profit înscrise în registrul beneficiarilor de sponsorizări ținut la ANAF. Pot beneficia de sponsorizare și instituțiile și autoritățile publice (de exemplu, cele din domeniul social sau medical), fără ca acestea din urmă să fie înscrise în registrul menționat.
Dacă cheltuiala cu sponsorizarea depășește procentul de 20%, diferența se va reporta 28 de trimestre consecutive. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor se va reduce, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată al acestuia.
Diminuarea cu 20% a impozitului pe venitul microîntreprinderilor cu sponsorizarea efectuată. micro 2021
Scăderea din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a cheltuielilor cu casele de marcat
Microîntreprinderile care achiziționează case de marcat electronice fiscale, începând cu 01 august 2020, pot scădea costul de achiziție al acestora din impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Scăderea din impozit se realizează în trimestrul în care casele de marcat au fost puse în funcțiune, în limita impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Facilitatea este extinsă și pentru achizițiile de case de marcat din anii 2018-2019 și primele șapte luni din 2020. În acest caz, valoarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în această perioadă, poate fi scăzută din impozitul datorat pentru trimestrul IV 2020.
În ambele cazuri menționate, dacă impozitul aferent trimestrului este mai mic decât valoarea de achiziție a caselor de marcat fiscale puse în funcțiune, diferența se poate reporta pe o perioadă de până la 28 de trimestre consecutive.
Diminuarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor cu valoarea caselor de marcat achiziționate puse în funcțiune.
Reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderilor în funcție de capitalul propriu
Microîntreprinderile, care înregistrează capitaluri proprii pozitive în anul 2020, beneficiază în anul 2021, de o reducere de 2% la impozitul pe venitul microîntreprinderilor.
Dacă capitalul propriu crește față de anul anterior, se va acorda o reducere suplimentară. Aceasta va fi cuprinsă între 5% și 10% în funcție de procentul cu care a crescut capitalul propriu. Pentru perioada 2022-2025, reducerea va fi suplimentată cu încă 3%, dacă se va înregistra o creștere succesivă a capitalului cu 5% pentru fiecare an față de anul 2020.
Reducerile se aplică la impozitul datorat pe întreg anul fiscal. Scăderea reducerilor se va face din impozitul pe venitul microîntreprinderilor aferent trimestrului IV.