Începând cu 01 ianuarie 2021, angajatorii plătitori de impozit pe profit, au posibilitatea de decontare grădiniță sau decontare creșă pentru copiii minori ai angajaților. Decontarea cheltuielilor cu grădinița sau creșa se poate realiza lunar, în limita sumei de 1.500 lei. Pentru sumele decontate cu grădinița sau creșa nu se percep taxe suplimentare. Respectiv, acestea nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale.
Legea nr.239/2020 de modificare a Codului fiscal, prevede facilități fiscale pentru angajatorii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie.
Educația timpurie este considerată acea componentă a sistemului național de învățământ, formată din:
- nivelul antrepreșcolar (0-3 ani);
- învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde gupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.
Astfel, angajatorii, plătitori de impozit pe profit, care efectuează decontarea cheltuielilor cu educația timpurie, pot scădea din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu grădinița sau creșa. Limita sumei ce poate fi scăzută este de până la 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de angajator pentru angajați, din TVA sau din accize.
Decontare grădiniță sau decontare creșă, din impozitul pe profit, impozitul pe salarii, TVA sau accize. în 2021
Microîntreprinderile nu beneficiază de reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderii sau reducerea impozitului pe salarii, a TVA sau a accizelor pentru decontare grădiniță sau decontare creșă. Cu toate acestea, o microîntreprindere poate să suporte pe cheltuielile sale decontarea cheltuielilor cu grădinița sau creșa minorilor. Cheltuielile cu decontarea grădiniței sau decontarea creșei nu vor fi reclasificate drept venituri salariale la nivelul microîntreprinderii.