Părinții copiilor minori cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, pot beneficia, din nou, de zile libere plătite de angajator pentru supravegherea minorilor în cazul suspendării sau limitării cursurilor fizice, ca urmare a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, pe toată durata anului școlar 2021-2022.
Prevederile OUG nr.110/2021 intrată în vigoare în data de 04 octombrie 2021, sunt similare reglementării legale în baza căreia părinții au putut solicita de la angajatori zile libere plătite în anul școlar anterior.
Indemnizația pentru părinți
Indemnizația pentru părinți pentru fiecare zi liberă acordată este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, fără a depăși 75% din câștigul salarial mediu brut pentru anul 2021. Respectiv, indemnizația maximă lunară brută de care poate beneficia un părinte este de 4,035 lei.
Indemnizația este supusă impozitului pe venit, asigurărilor sociale obligatorii (CAS și CASS), inclusiv contribuției asiguratorii pentru muncă.
Dacă părinții își desfășoară activitatea în sectoare în care există facilități fiscale, respectiv sectorul construcțiilor, IT, cercetare-dezvoltare, pentru această indemnizație nu se vor acorda facilitățile fiscale.
Indemnizația pentru părinți se acordă pe durata stării de alertă și după încetarea acesteia, până la finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară (creșe, grădinițe), unde aceștia sunt înscriși.
Condiții pentru acordarea indemnizației pentru părinți
Pentru acordarea indemnizației pentru părinți, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- copilul să aibă vârsta de până la 12 ani inclusiv și să fie înscris într-o unitate de învățământ sau în cazul copilului/adultului cu handicap, acesta să aibă vârsta de până la 26 de ani și să fie înscris într-o unitate de învățământ;
- celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere;
- locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.
Prin excepție, beneficiază de indemnizație și:
- părintele copilului cu handicap grav neșcolarizat, în situațiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată de autorități, ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
- unul dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 18 ani, înscriși în cadrul unor unități de învățământ, care au contraindicații medicale pentru prezența fizică la școală și prezintă un certificat medical în acest sens sau locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc.
Situații în care indemnizația nu se acordă părinților
Ordonanța nu se aplică în cazul în care unul dintre părinții se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
- este în concediu pentru creșterea copilului;
- se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată;
- are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului (șomaj tehnic);
- nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Procedura de acordare și decontare a indemnizației
Salariatul depune la angajator o cerere însoțită de declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu beneficiază de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor.
Cererea trebuie însoțită și de: copia certificatului de naștere al copilului, copia certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.
Angajatorul plătește indemnizația, impozitul pe venit, contribuțiile sociale obligatorii și depune declarația privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
În termen de 30 de zile de la plata impozitului și asigurărilor sociale, respectiv depunerea declarației, angajatorul va depune o cerere la Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, însoțită de documente justificative privind îndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației.
Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă va plăti angajatorului indemnizația brută în termen de 30 de zile de la depunerea documentației.
Drepturile angajaților
Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept.
Prin excepție, angajații din sistemul național de apărare, ordine publică, securitate națională și personalul din unitățile sanitare publice, pot beneficia de zile libere plătite doar cu acordul angajatorului. Dacă angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, angajatul din respectivele sectoare de activitate are dreptul de a beneficia de o majorare a veniturilor salariale cu valoarea indemnizației care i s-ar fi cuvenit pentru zilele libere plătite.
Modelul oficial al cererii și al declarației pe proprie răspundere privind acordarea unor zile libere plătite părinților, poate fi descărcat mai-jos:
Model-cerere-acordare-zile-libere-părinți-an-școlar-2021-2022-editabil
Model-declarație-pe-proprie-răspundere-părinți-an-școlar-2021-2022-editabil