Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM-uri) a căror activitate a fost afectată în contextul crizei provocate de pandemia de Covid-19, vor putea obține finanțări nerambursabile de până la 1 milion de euro, printr-o nouă variantă de schemă de finanțare care înlocuiește Măsura 3 “Granturi pentru investiții”.
Noua schemă de finanțare, se numește “Investiții în activități productive” 2021 și înlocuiește vechea Măsură 3 “Granturi pentru investiții”, anulată după depunerea cererilor de finanțare de către solicitanți.
Potrivit ghidului solicitantului lansat în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, noua schemă exclude de la finanțare firmele care au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în anul 2020 față de 2019.
Obiectivul schemei de ajutor de stat “Investiții în activități productive” 2021
Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă susținerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19 care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților.
Ajutorul de stat se acordă în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, în conformitate cu schema de ajutor de stat Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, cu finanțare prin facilitatea REACT-EU și se derulează prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ajutorul de stat “Investiții în activități productive” 2021
Ajutorul de stat se acordă sub forma unor granturi pentru investiții în activități productive.
Tipuri de activități eligibile:
- Construirea/achiziția/extinderea spațiilor de producție/servicii – maxim 50% din valoarea proiectului;
- Dotarea cu active corporale, necorporale.
Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, la cursul inforeuro din luna septembrie 2021.
Astfel, spre deosebire de vechea Măsură 3, care prevedea un ajutor de minimum 50.000 euro și maximum 200.000 de euro, noua schemă de finanțare prevede un ajutor de stat nerambursabil de 5 ori mai mare, fără a impune și o limită minimă a acestuia.
Intensitatea finanțării nerambursabile va fi de:
- 95% pentru microîntreprinderi;
- 90% pentru întreprinderi mici;
- 85% pentru întreprinderi mijlocii.
Beneficiarii ajutorului de stat pot accesa şi alte scheme de ajutor de stat acordate în contextul actualei pandemii de COVID-19, în limita plafonului echivalent în lei al sumei de 1.800.000 euro.
Bugetul și derularea schemei
Noua schemă de finanțare „Investiții în activități productive” 2021, care înlocuiește Măsura 3, va avea un buget de 358.384.803,64 euro, din care 300.000.000,00 euro fonduri UE FEDR şi 58.384.803,64 euro fonduri de la bugetul de stat, la cursul inforeuro din luna septembrie 2021.
Durata proiectului va fi de maximum 24 de luni fără a depăși data de 31 decembrie 2023.
Cererile de finanțare se vor depune în aplicația electronică MySMIS-2014 (nu se va mai aplica în portalul de granturi IMM utilizat pentru Măsura 3).
Perioada de aplicare va fi de 30 de zile și urmează să fie anunțată data lansării.
Beneficiari eligibili
Noua schema de finanțare propune o altă listă de coduri CAEN, față de cea valabilă pentru vechea Măsură 3.
Astfel, conform ghidului propus, beneficiarii noii scheme de finanțare „Investiții în activități productive” 2021 sunt IMM-urile care activează în domeniile:
- Clasa C – Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției);
- Clasa F – Construcții;
- Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor;
- Clasa H – Transport și depozitare;
- Clasa I – Hoteluri și restaurante;
- Clasa M – Activități profesionale, științifice și tehnice;
- Clasa N – Activități de servicii administrative și de activități de servicii suport;
- Clasa P – Învățământ;
- Clasa Q – Sănătate și asistență socială;
- Clasa R – Activități de spectacole, culturale și recreative;
- Clasa S – Alte activități de servicii.
NU vor fi sprijinite în cadrul shemei:
- activităţile legate de fabricarea produselor din alcool, tutun, armament;
- activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.
Cheltuieli eligibile
- Cheltuieli pentru amenajarea terenului;
- Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului;
- Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică;
- Comisioane, cote si taxe;
- Consultanţă (cheltuielile de consultanță pentru pregătirea și implementarea proiectului sunt în limita a 10% din valoarea eligibilă a proiectului);
- Cheltuieli pentru investiţia de bază;
- Activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului (sunt eligibile în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, în limita a 5.000 lei fără TVA. Cheltuielile cu activități de marketing și promovare nu sunt eligibile);
- TVA nedeductibilă.
Activitatea de audit final al proiectului nu este eligibilă pentru finanțare, dar este obligatorie pentru implementarea proiectului.