ACTUALIZARE 19/07/2021: Înscrierea în cadrul schemei de ajutor de stat HORECA disponibilă solicitanților din data de 29 IUNIE 2021, a fost prelungită până la data de 26 IULIE 2021. Perioada de aplicare inițială era programată să se închidă în data de 20 IULIE 2021. Însă cu o zi înainte de expirarea termenului de înscriere, Ministerul Economiei a decis extinderea acestuia urmare a numărului redus de aplicanți, respectiv 8.000 de firme dintr-un număr total de 30.000 de potențiali beneficiari.
Procedura de implementare a ajutorului de stat HORECA instituit de OUG nr.224/2020 care vizează companiile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente a căror activitate a fost afectată de pandemia de Covid-19 a fost finalizată.
Actualizare: Potrivit comunicatului de pe site-ul Ministerului Economiei, formularul electronic de înscriere va fi activ din data de 29 iunie 2021 pe link-ul granturi.imm.gov.ro.
Procedura de implementare a ajutorului de stat, publicată în data de 14 iunie 2021 în Monitorul Oficial poate fi accesată aici.
Ulterior publicării acesteia, Ministerul Economiei, a adus două noi modificări procedurii de implementare inițiale:
- Ordinul nr.1008/18.06.2021, prin care se renunță la solicitarea certificatului constatator cu istoric solicitanților, urmând ca verificarea codurilor CAEN să se facă automat de către aplicația electronică.
- Ordinul nr.1019/25.06.2021, care prelungește perioada de înscrieri anunțată inițial și modifică Anexa nr.7 pentru baza de calcul a ajutorului de stat.
Ajutorul de stat HORECA:
Ajutorul de stat nerambursabil se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de maxim 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN eligibile, în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro la nivel de întreprindere unică.
Bugetul și durata schemei:
Bugetul alocat schemei pentru anul bugetar 2021 este de 2,5 miliarde de lei. Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.
Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr maxim de 74.000 de beneficiari.
Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare aprobate depășește valoarea creditelor bugetare alocate, plata către beneficiari se va face, proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare.
Ordinea în care se înscriu solicitanții în program, nu este relevantă, numărul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Bugetul schemei se va împărți proporțional tuturor beneficiarilor eligibili.
Beneficiarii ajutorului de stat Horeca:
Beneficiarii eligibili sunt: societățile comerciale, întreprinzătorii debutanți (SRL-D), PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
- agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990;
- structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590;
- structuri/ unități de alimentație publică autorizate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630;
- organizatorii de evenimente autorizați conform codului CAEN 8230;
- ghizii de turism atestați care desfășoară activități confom codului CAEN 7990.
Criterii de eligibilitate:
- firma să nu se fi aflat în dificultate financiară la 31/12/2019, dar s-a confruntat cu dificultăți sau a intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de Covid-19;
- firma nu se află în insolvență la momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutorul de stat;
- se angajează să își mențină activitatea pentru care a obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni de la data primei plăți a ajutorului de stat pentru valoarea grantului mai mică sau egală cu 200.000 euro sau 12 luni de la data primei plăți a ajutorului de stat dacă valoarea grantului depășește 200.000 euro;
- să aibă depuse bilanțurile contabile în termenul legal pentru anii 2019 și 2020, dacă a existat obligativitatea întocmirii acestora;
- nu înregistrează obligații fiscale restante, iar în cazul în care înregistrează astfel de obligații, se obligă să le achite în termen de 6/12 luni din momentul primei plăți a ajutorului de stat acordat în cadrul programului.
Aplicanții trebuie să îți certifice baza de calcul pentru ajutorul de stat Horeca cu un expert contabil sau un auditor financiar.
Baza de calcul:
Baza de calcul a ajutorului de stat reprezintă:
- pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
- pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism, diferența dintre volumul facturilor emise în anul 2019 pentru serviciile de călătorie, inclusiv marja, și volumul facturilor emise în anul 2020 pentru serviciile de călătorie, inclusiv marja;
- pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.
Baza de calcul a ajutorului va trebui certificată și asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membrii CECCAR, selectați și remunerați de către aplicant.
La alegere, baza de calcul poate fi certificată și de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați și remunerați de către aplicant.
Modelul de raport de expertiză contabilă extrajudiciară, publicat de către CECCAR pe site-ul propriu poate fi accesat aici. Raportul de sinteză anexat la raportul de expertiză contabilă propriu-zis, se va realiza conform Anexei nr.7 la procedura de implementare a schemei. Varianta actualizată a Anexei nr.7 conform ultimelor modificări din data de 25 iunie 2021, poate fi accesată aici.
Mai multe detalii legate de baza de calcul și certificarea acesteia de către un specialist pot fi vizualizate în articolul: Raportul de expertiză contabilă, obligatoriu la înscrierea în program.