Actualizare: Depunerea declarației anuale privind beneficiarii reali ai firmelor, a fost amânată oficial până la data de 01 octombrie 2021 prin Ordonanța de Urgență nr.43/2021 publicată în data de 31 mai 2021 în Monitorul Oficial.
Începând cu data de 30 aprilie 2021, declararea anuală a beneficiarilor reali la Registrul Comerțului a devenit obligatorie pentru toate companiile, inclusiv pentru cele cu asociați persoane fizice.
După ce în cursul anului 2020, această obligație a fost eliminată pentru societățile cu acționari/asociați persoane fizice înainte de aplicarea efectivă, Legea nr.101/2021 reintroduce obligativitatea declarării beneficiarilor reali, anual, în termen de 15 zile de la aprobarea bilanțurilor contabile.
O obligație birocratică, pusă în sarcina companiilor, care vor trebui să declare anual la Registrul Comerțului datele de identificare ale acționarilor/asociaților sau ale persoanelor care exercită controlul asupra companiei, indiferent dacă acestea s-au modificat sau nu în decursul anului anterior.
Ce înseamnă beneficiar real?
Din punctul de vedere al Legii nr.129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor, beneficiar real este “persoana fizică, ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate.”
În mod uzual, beneficiarii reali sunt acționarii/asociații societății care dețin peste 25% din acțiuni sau din părțile sociale.
În situația excepțională, în care acționarii/asociații nu întrunesc condițiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru a fi incluși în categoria beneficiarilor reali, va fi considerat beneficiar real, persoana sau persoanele fizice ce asigură conducerea societății: administratori, directori sau alte persoane cu funcție de conducere de rang superior.
Declararea beneficiarilor reali trebuie realizată de toate firmele, anual, în termen de 15 zile de la aprobarea bilanțului.
Când trebuie depusă declarația privind beneficiarii reali?
- la înregistrarea unei firme în Registrul Comerțului;
- anual, în termen de 15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor finaciare pentru anul anterior;
- ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.
Având în vedere termenul limită pentru depunerea situațiilor financiare aferente anului 2020, 31 mai 2021, depunerea declarației anuale privind beneficiarii reali va trebui efectuată de către companii cel târziu până la data de 15 iunie 2021.
Reglementarea nu prevede o măsură tranzitorie, în sensul că nu precizează ce procedură trebuie să urmeze acele societăți care au aprobate deja situațiile financiare anuale pentru anul 2020.
În lipsa unei prevederi în acest sens, pentru a evita aplicarea sancțiunilor, societățile care au aprobate deja bilanțurile pentru anul 2020, ar putea fi obligate să depună declarația privind beneficiarii reali în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Care sunt sancțiunile în cazul nedepunerii declarației privind beneficiarii reali?
Nedepunerea declarației în termenul legal poate fi sancționată cu amendă contravențională de la 5.000 la 10.000 lei, iar în anumite situații poate conduce chiar la dizolvarea societății.