Ministerul Culturii a publicat în data de 16 octombrie 2023, Procedura de implementare și Anexele aferente Schemei de ajutor minimis, prevăzute de Ordinul Ministrului Culturii nr. 3453/04.11.2022, cu modificările și completările ulterioare, și aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 3461/04.10.2023, în scopul acordării de sprijin financiar nerambursabil sectorului cultural independent, în perioada 2023-2024.
De abia acum, spre final de an 2023, la 3 ani de la pandemia de Covid-19, Ministerul Culturii a reușit să conceapă și să publice Procedura de implementare a grantului pentru sectorul cultural.
Obiectivul schemei îl reprezintă susținerea IMM-urilor și ONG-urilor care activează în sectorul cultural din România, a căror activitate a fost restricționată și afectată pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, de măsurile impuse de autorități ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Bugetul schemei
Bugetul total alocat schemei este de 140 milioane lei (aproximativ 28 milioane euro). Sprijinul financiar nerambursabil acordat unei întreprinderi/ întreprinderi unice este de maximum 200.000 euro.
Lansare apel
Apelul de finanțare va fi deschis în perioada 1 noiembrie 2023 (ora 10:00) – 4 decembrie 2023 (ora 10:00). Depunerea cererilor de finanțare se va realiza exclusiv online, în sistemul electronic disponibil pe adresa https://schemacovid.cultura.ro, fiind necesară crearea, în prealabil, a unui cont de utilizator.
Care sunt noutățile față de Proiectul de procedură publicat în anul 2022?
- Cererea de finanțare și toate celelalte documente trebuie semnate electronic de către reprezentantul legal al întreprinderii;
- Cererea de finanțare, anexele, precum și restul documentelor solicitate se vor depune pe platforma https://schemacovid.cultura.ro;
- Două Rapoarte de expertiză contabilă extrajudiciare, întocmite de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă. Pe lângă Raportul de expertiză care se depune împreună cu cererea de finanțare pentru atestarea eligibilității și determinarea cuantumului grantului, trebuie depus încă un Raport de expertiză împreună cu Raportul de progres final, care să certifice cheltuielile efectuate din ajutorul nerambursabil primit.
Toate celelalte condiții rămân neschimbate. Vezi detalii în articolul https://halmi-expert.ro/granturi-de-pana-la-200-000-eur-pentru-sectorul-cultural-independent/.