Actualizare 18 octombrie 2023: Tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv, care se instalează pentru prima dată ca șefi/conducători unici ai unei exploatații agricole, pe întreg teritoriul național, pot obține sprijin financiar nerambursabil în valoare de 70,000 euro/fermă prin intermediul intervenției DR-30 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” potrivit ghidului final al solicitantului publicat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în data de 17 octombrie 2023.
Sesiune depunere
Sesiune: 2 noiembrie 2023 – 29 februarie 2024
Obiectivul programului
Prin intermediul intervenției se urmărește:
- instalarea tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va contribui la întinerirea, reînnoirea generațiilor de fermieri, va promova aspectele privind protecția mediului, agricultura ecologică, asocierea și va contribui la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale;
- încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural și în special din zona montană de a rămâne în respectivele zone, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general;
- încurajarea tinerilor care dețin un nivel de pregătire profesională și competențe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploatației;
- adaptarea la o agricultură rezilientă și inovativă prin promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale și desfășurarea unei activități agricole competitive;
- creşterea numărului de tineri fermieri care desfășoară o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie, îi va încuraja să devină competitivi, să își sporească gradul de orientare spre parteneriate și forme asociative.
Condiții de eligibilitate a beneficiarilor
- „Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.
- „Data instalării” reprezintă data la care un fermier, șef al exploatației agricole, indiferent de forma de organizare a acestuia, inclusiv persoană fizică, s-a înregistrat pentru prima dată cu suprafeţe de teren agricol şi/sau animale în sistemul integrat de administrare și control numit „IACS” şi care este gestionat de APIA şi poate avea loc cel târziu la momentul acordării celei de-a doua tranşe de plată.
- „Data instalării” nu poate avea loc cu mai mult de 24 de luni înainte de data depunerii Cererii de Finanţare.
Categoriile de solicitanți eligibili conform formei de organizare
În cadrul intervenției DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, tânărul fermier trebuie să acţioneze în nume propriu, iar categoriile de solicitanți eligibili trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici, au înregistrat un cod CAEN agricol, și, în funcție de forma de organizare, pot fi:
- Persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:
– individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
– ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
– ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);
- Persoana juridică, unde un tânăr fermier în sensul art 4, alin. (6) al R. (UE) nr. 2115/2021 se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole.
Valoarea sprijinului financiar nerambursabil
- Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară pentru o perioadă de implementare de minimum doi ani si maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de 70,000 de euro.
Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
- 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanțare.
Implementarea planului de afaceri, se va realiza până la data de 30 septembrie 2029, verificarea finală și ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.
Eligibilitatea cheltuielilor
Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea începerii activităților agricole pentru instalarea tânărului fermier într-o exploataţie agricolă, pe baza Planului de afaceri depus odată cu Cererea de Finanţare.
Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, respectând condiţiile prevăzute în ghidul solicitantului şi fişa tehnică a intervenției DR-30 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”:
- costurile pentru capitalul de lucru;
- cadastrare;
- achiziţionare de teren (în procent de maximum 10% din valoarea sprijinului), cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare;
- obţinerea de produse care se regăsesc în Anexa I la TFUE sau achiziţia de material biologic;
- efectuarea de studii, precum cele pentru proiecte care vizează reconversie şi/sau înfiinţare în sectorul pomicol;
- activități de protecție a mediului;
- construire și modernizare clădiri cu destinație agricolă şi agroalimentară;
- achiziția de echipamente în vederea creșterii performanței economice a exploatației etc.;
- activităţi relevante pentru implementarea Planului de Afaceri aprobat.
În vederea modernizării/ dezvoltării exploataţiei nu sunt permise acţiuni care să prevadă cheltuieli cu echipamente sau utilaje second – hand.
Condiții obligatorii pentru acordarea sprijinului
Pentru a putea primi sprijin în cadrul intervenției DR-30 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
- Solicitantul să se încadreze în definiția tânărului fermier:
Încadrarea solicitantului în definiția tânărului fermier se face cu respectarea condițiilor privind:
– vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare;
– deținerea de competențe adecvate în domeniul agricol;
– se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.
Astfel, sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii Cererii de finanțare și au absolvit minimum 8 clase, care dețin competențe în domeniul agricol, îndeplinind minim:
– competențe dobândite prin participarea la programe de iniţiere care presupun un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I2 de calificare profesională, sau
– experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole.
Pentru eligibilitatea solicitantului, la momentul depunerii cererii de finanțare este obligatoriu să prezinte diploma SAU documentul justificativ a ultimei forme de învățământ absolvite (minimum 8 clase). Prin document justificativ se înţelege orice document legal valabil, inclusiv adeverinţă de absolvire sau suplimentul descriptiv al certificatelor de formare profesională autorizate conform legislaţiei în vigoare care cuprinde această informaţie.
Tânărul fermier trebuie să prezinte la momentul contractării documentul care dovedeşte formarea sau deţinerea competenţelor adecvate în domeniul agricol (diplomă/certificat de absolvire).
- Solicitantul figurează înscris în sistemul APIA și ANSVA (după caz) cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție.
- Solicitanții trebuie să îndeplinească la momentul depunerii cererii de finanțare, condiția de a nu fi trecut mai mult de 24 de luni de la data instalării, chiar dacă forma de organizare a solicitantului este diferită față de cea de la data instalării. Cel târziu la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată, beneficiarii vor fi înregistraţi cu suprafeţe de teren agricol şi/sau animale în IACS-APIA.
- Solicitantul să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
- Solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă în intervalul 8.000-100.000 SO pentru zona montană, 2.300-100.000 SO pentru legume în spaţii protejate, respectiv 12.000 – 100.000 SO pentru restul teritoriului național, la momentul depunerii cererii de finanţare;
- Solicitantul prezintă împreună cu Cererea de Finanţare un Plan de afaceri viabil.
Categoriile de solicitanţi/exploataţii restricţionate de la finanțare
- Solicitanții/ beneficiarii după caz, înregistraţi în Centralizatorul debitorilor AFIR pentru FEADR, care NU achită integral datoria faţă de AFIR, inclusiv dobânzile şi majorările de întârziere până la semnarea contractelor de finanțare;
- Solicitanții care au beneficiat de sprijin pentru instalarea tânărului fermier (M 112, sM 6.1, instalarea tânărului fermier prin LEADER, sau prin oricare altă măsură dedicată tinerilor fermieri din PNDR/PS) sau orice alt sprijin pentru activități agricole din FEADR, indiferent de perioada de programare;
- Solicitanţii şi exploataţiile care au beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 şi din perioada de tranziție 2021-2022;
- În cadrul unei familii (care deţine în comun exploataţia agricolă), doar unul din membri (soţ-soţie) poate să beneficieze de sprijin pentru instalare acordat prin intermediul DR-30, sM 6.1 din PNDR 2014-2020, precum şi prin intermediul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri sau prin măsura similară;
- Un tânăr fermier, reprezentant al unui SRL (asociat unic / asociat majoritar şi administrator unic), NU poate primi sprijin prin intervenția DR-30 decât o singură dată;
- Beneficiarii contractelor de finanțare ai intervenției DR-30 nu pot să depună proiecte de investiţii pentru oricare dintre celelalte intervenții de investiţii agricole şi neagricole din cadrul PS 2023 – 2027, până la acordarea celei de-a doua tranșe de plată din PS 2023-2027.