Pentru a putea accesa ajutorul de minimis, acordat conform Ordinului nr. 3.453/04.11.2022 companiilor și ONG-urilor din sectorul cultural independent (librării, organizatori de spectacole, furnizori cursuri limbi străine, fotografi și alte servicii din sectorul cultural independent) a căror activitate a fost afectată de pandemia de Covid-19, solicitanții au nevoie de un raport de expertiză contabilă prin care se certifică de către un specialist valoarea grantului pe care îl va putea primi fiecare solicitant.
Perioada de înscriere în program
Apelul de înscriere va fi deschis din data de 01 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00 până la data de 4 decembrie 2023 ora 10:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
Modalitatea de acordare a ajutorului de minimis pentru sectorul cultural
Valoarea ajutorului de minimis nerambursabil de care poate beneficia un solicitant poate fi de maximum 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea codurilor CAEN eligibile prin program, în anul 2020 comparativ cu anul 2019, fără a depăși echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro la nivel de întreprindere, calculată pe durata ultimilor 3 ani fiscali (anul fiscal în curs și doi ani fiscali anteriori).
Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Cursul de schimb utilizat pentru stabilirea cuantumului ajutorului de minimis este cursul InforEuro din luna semnării contractului de finanțare.
Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare aprobate depășește valoarea bugetului alocat schemei, plata către beneficiari se va face, proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare.
Plățile către beneficiari se vor efectua în două tranșe. Prima tranșă nu va depăși 50% din valoarea grantului eligibil.
Baza de calcul a ajutorului de minimis pentru sectorul cultural
Ordinul Ministrului Culturii nr.3.453/04.11.2022 publicat în Monitorul Oficial, prevede punctual modul în care se va calcula baza de calcul pentru fiecare categorie de beneficiari eligibili:
- Baza de calcul al ajutorului reprezintă diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
- Baza de calcul al ajutorului pentru codul CAEN 4791 și codul CAEN 7990, limitată la intermedierea vânzării de bilete online pentru evenimente culturale și/sau artistice, reprezintă diferența dintre valoarea comisionului încasat în anul 2019 și valoarea comisionului încasat în anul 2020;
- Baza de calcul al ajutorului pentru codul CAEN 4690 și codul CAEN 4761, limitată exclusiv la vânzarea cărților, realizată prin librării operate în spații fizice accesibile publicului larg, reprezintă diferența dintre cifra de afaceri aferentă acestei categorii de vânzări pentru anul 2019 și cifra de afaceri aferentă acestei categorii de vânzări pentru anul 2020.
Raportul de expertiză contabilă extrajudiciară
Baza de calcul a ajutorului va trebui certificată și asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membrii CECCAR, selectați și remunerați de către aplicant.
Raportul de expertiză contabilă extrajudiciară va fi elaborat cu respectarea cerințelor ISAE 3000 (revizuit) – “ Alte misiuni de asigurare decât auditurile sau revizuirile informațiilor financiare istorice”, precum și în conformitate cu prevederile Standardului profesional nr. 35 emis de CECCAR.
Solicitanții au obligația de a verifica corespondența dintre baza de calcul anuală obținută din activitatea eligibilă aferentă anilor 2019 și 2020, declarată pe propria răspundere în formularul de înscriere, cu valorile calculate, certificate și asumate de către expertul contabil.
Ministerul Culturii va încheia un protocol de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală având ca obiect verificarea valorii cifrei de afaceri realizate/încasărilor realizate din activitățile desfășurate conform codurilor CAEN eligibile.
Aplicanții care nu au depus situațiile financiare anuale aferente anilor 2019, 2020, 2021 și 2022 la instituțiile fiscale abilitate, vor fi respinși din cadrul programului.
Articol actualizat în data de 18 octombrie 2023 conform comunicatului de pe site-ul Ministerului Culturii.