
Persoanele fizice care în anul 2020 au obținut venituri din chirii, au obligația depunerii declarației unice și de plată a taxelor aferente până la data de 25 mai 2021.

Prin declarația unică, contribuabilii declară ce venituri din chirii au obținut în anul 2020 pentru a definitiva obligațiile fiscale de plată și ce venituri estimează că vor obține în anul 2021, pentru a estima taxele aferente.
În plus, pe fondul pandemiei de Covid-19, regulile de impozitare a veniturilor din chirii au fost modificate în anumite condiții. Legea nr.62/2020, introduce un stimulent fiscal pentru proprietarii de imobile care au redus chiria în cursul anului 2020 cu un procent de cel puțin 30%.
Cum se impozitează veniturile din chirii?
Modalitatea de impunere a veniturilor din chirii, diferă în funcție de numărul de contracte de închiriere pe care un contribuabil le are în derulare la finalul unui an. Respectiv, cel mult 5 contracte de închiriere sau mai mult de 5 contracte de închiriere.
În situația cea mai frecvent întâlnită în practică, când se înregistrează un număr de maxim 5 contracte de închiriere, veniturile din chirii vor fi supuse impozitării astfel:
- Impozit pe venit:
Contribuabilul determină venitul brut realizat, pe baza chiriei prevăzute în contractul de închiriere încheiat, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei.
Din venitul brut prevăzut în contractul de închiriere, se va scădea o cotă forfetară de 40%. La diferența rezultată, ce reprezintă venitul net, se aplică o cotă de impozitare de 10%.
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS):
În situația în care veniturile nete din chirii (cumulate și cu alte venituri extrasalariale: dividende, activități independente etc.), depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, contribuabilul va achita suplimentar și contribuția de asigurări sociale de sănătate în sumă fixă.
Pentru anul 2020, în cazul în care veniturile au depășit plafonul anual de 26.760 lei, CASS de plată este 2.676 lei. Pentru anul 2021, în cazul în care veniturile vor depăși plafonul anual de 27.600 lei, CASS de plată va fi 2.760 lei.
Pentru persoanelor fizice care au în derulare la finalul unui an mai mult de 5 contracte de închiriere, începând cu anul fiscal următor, veniturile din chirii vor fi calificate în categoria veniturilor din activități independente și vor fi supuse regulilor de impozitare pentru această categorie.
În cazul contractelor de închiriere în care există mai mulți coproprietari, fiecare în parte trebuie să depună declarația unică.
Scutire de impozit pentru veniturile din chirii reduse în anul 2020
Persoanele fizice care în cursul anului 2020 au redus chiria pentru un anumit contract de închiriere cu mai mult de 30% față de luna februarie 2020, beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din chirii.
Scutirea de impozit pe veniturile din chirii este valabilă pentru toată perioada în care a fost redusă valoarea contractului de închiriere, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
În acest caz, valoarea redusă a veniturilor din chirii nu se ia în calcul nici la determinarea plafonului pentru CASS.
Veniturile din chirii scutite de impozit în anul 2020, nu se vor declara în declarația unică.
Sistemul de bonificații
OUG nr.69/2020, stabilește nivelul de bonificații de care vor beneficia contribuabilii începând cu anul 2021, respectiv maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale, după caz.
Cu toate acestea, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nu prevede acordarea de bonificații la plata impozitelor aferente anului 2020 al căror termen de plată urmează sa expire la data de 25 mai 2021.