
Conducerea unei mici afaceri presupune ca antreprenorul să devină un jucător important. Prin urmare, este important ca acesta să-și cunoască abilitățile și cunoștințele pe care le are și cele pe care va trebui fie să le învețe, fie să le delege altora.

În multe discuții cu antreprenorii, am dezbătut această problemă referitoare la abilitățile și cunoștințele pe care trebuie să le dețină un antreprenor, unele dintre ele fiind chiar dezbateri aprinse.
Cei mai mulți dintre aceștia consideră că nu sunt necesare cunoștințe de contabilitate sau de marketing online, accentul punându-se pe cunoștințele tehnice, cele care sunt implicate direct în execuția serviciului sau realizarea produsului.
Factorul esențial în succesul afacerii , este antreprenorul cu personalitatea complexă, definită de abilități, cunoștințe, vise și deziderate.
Cunoștințele de contabilitate și marketing trebuie să fie deținute de specialiștii pe care îi angajează sau colaborează. Colaborarea cu un contabil este obligatorie pentru realizarea contabilității și declarațiilor fiscale, conform prevederilor legale și presupune cunoștințe de specialitate.
O bună parte din activitățile necesare desfășurării afacerii și care nu au legătură directă cu producția sunt realizate de antreprenor, în limita cunoștințelor acumulate din experiență, fără a fi dobândite într-un mod sistematic și organizat în acel domeniu. Mă refer aici la marketing, evidențe primare contabile, rapoarte contabile sau comerciale, planificarea și organizarea oamenilor (echipei), gestionarea aprovizionării, negociere, vânzare, comunicarea cu clienții și furnizorii, contracte, cunoștințe digitale.
Un aspect care este înțeles greșit se referă la nivelul și profunzimea cunoștințelor ce trebuie dobândite. Astfel, cunoștințele în domeniul contabil nu trebuie asimilate la nivelul necesar unui specialist, ci la un nivel ce îi oferă posibilitatea antreprenorului să înțeleagă unele noțiuni și procese contabile, unele rapoarte și să poată purta o discuție cu contabilul firmei despre aspecte legate de gestionarea resurselor, despre operațiunile obligatorii conform legii (pentru care răspunde), despre impozite și taxe, despre lichidități și profit, costuri și venituri.
De-a lungul timpului am văzut antreprenori care reinventau rapoarte și proceduri privind evidența stocurilor sau a costurilor, iar pentru aceasta consumau multă energie și timp. Un curs de contabilitate pentru antreprenori ar fi fost mult mai eficient. Pe lângă economia de timp, beneficiai de proceduri și rapoarte existente eficiente, folosite de mult timp în contabilitate, concepute de specialiști și izvorâte din experiența multor utilizatori.
Similar stau lucrurile și în domeniul marketingului sau vânzărilor, în managementul financiar sau managementul operațiunilor și resurselor umane.
Abilitățile și cunoștințe cheie de afaceri ce trebuie luate în considerare includ:
- Management strategic. Conceperea unui plan de afaceri și stabilirea strategiei afacerii, asigurarea respectării acestora.
- Contabilitate de bază. Care sunt documentele contabile obligatorii, interpretarea rapoartelor contabile, care sunt operațiunile contabile obligatorii, prevederi și facilități fiscale.
- Management financiar. Unde să găsiți finanțare și cum să gestionați un program de finanțare după ce l-ați obținut. Plăți și instrumente financiare.
- Managementul oamenilor. Angajarea primului dumneavoastră angajat și modul de gestionare și organizarea a echipei. Proceduri de lucru, fișa postului, planificarea, organizarea și urmărirea activității angajaților. Pregătirea, motivarea și stimularea angajaților.
- Cum să vă comercializați afacerea prin canale tradiționale, web și social media. Stabilirea strategiei de marketing, colaborarea cu furnizori specializați de servicii în domeniu.
- Vânzări. Cum vă vindeți produsele și serviciile, pe ce canale de vânzare, stabilirea procesului de vânzare, procedură și documentație, servicii post-vânzare, comunicarea cu clienții.
- Managementul operațiunilor. Alegerea surselor de aprovizionare și gestionarea relației cu furnizorii. Negociere, contractare, gestiunea aprovizionărilor.
- Cunoștințe digitale. Utilizarea calculatorului pentru activități de office, comunicare pe internet, aplicații de gestiune, site-uri de socializare și site-ul propriu.
Activitățile de mai sus sunt realizate, cu siguranță, în toate afacerile, la un nivel mai mare sau mai mic. Unele sunt realizate de specialiști, altele de antreprenor. Dar, în ambele cazuri antreprenorul trebuie să dețină cunoștințe în toate aceste domenii, la un nivel suficient cât să înțeleagă necesitatea lor, să-și însușească noțiunile de bază care să-i permită o comunicare eficientă cu specialiștii din aceste domenii, să înțeleagă informațiile și rapoartele în baza cărora să ia decizii profitabile pentru afacere.