
Anul 2022 vine cu 15 zile libere legale pentru angajați, declarate prin lege. Iar dacă 2021 a fost un an mai puțin darnic cu angajații, având în vedere că multe dintre sărbătorile legale au fost sărbătorite în weekend, în anul 2022, 9 sărbători legale sunt în timpul săptămânii, iar celelalte 6, în weekend.
Calendarul sărbătorilor legale pentru angajați în anul 2022
Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează sunt reglementate de art.139 din Codul Muncii. Iar în anul 2022, acestea sunt sărbătorite după cum urmează:

Ai angajați care aparțin altor culte religioase?
Angajații care aparțin altor culte religioase decât cele creștine, pe lângă cele 15 sărbători legale în care nu lucrează, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase, altele decât cele creștine, potrivit Codului Muncii.
Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă
Acordarea zilelor libere legale este obligatorie pentru angajatori. Fac excepție unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă a căror activitate trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, pentru care legiuitorul a permis ca în aceste unități, zilele de sărbătoare legală să nu fie acordate persoanelor implicate.
Acesta nu înseamnă că aceste persoane nu vor avea zile libere, ci doar că zilele libere nu vor fi acordate în zilele de sărbătoare religioasă sau legală.
În aceste situații, potrivit art.142 din Codul Muncii, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în termen de 30 de zile.
Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul să beneficieze de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Conform legii, angajatorii care nu acordă nici liber, nici compensații salariale, riscă amenzi curpinse între 5.000 lei și 10.000 lei.