Noi reglementări privind concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă vor intra în vigoare începând cu data de 01 august 2021 prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr.74/2021.
Actul normativ prevede un nou mecanism de acordare a concediilor medicale de către medicii curanți, sancțiuni pentru salariații care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și figurează cu concediu medical doar la unul dintre aceștia sau modificări ce vizează persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale.
Modificări privind modalitatea de acordare a concediilor medicale
Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede că persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă vor fi monitorizate de către medici în vederea recuperării capacității de muncă și a revenirii în activitate.
Astfel, medicii curanţi vor întocmi un plan de urmărire a evoluţiei bolii, cu indicații terapeutice și igienico-dietetice, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.
Dacă este vorba de medicul de familie, prima etapă poate avea maximum 4 zile calendaristice, iar dacă este vorba de medicul specialist, 15 zile calendaristice. De asemenea, durata concediului medical acordat de medicii de familie într-un an nu mai poate depăși 28 de zile.
Astfel, dacă, după ce au primit prima etapă de concediu medical, salariații nu se mai duc la medic, concediul medical nu va mai fi prelungit, ci va înceta automat.
Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.
Modificări ce vizează persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale
Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, în scopul obținerii unui concediu medical.
Regăsim în această categorie persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau practică profesii libere, agricultorii, persoanele casnice, persoanele fără venituri sau orice persoană fizică ce dorește să beneficieze de concediu medical.
Aceste persoane contribuie cu procentul de 1% din venitul bază de calcul.
Ordonanța de Urgență nr.74/2021 prevede două modificări importante în cazul acestora:
- Venitul lunar pentru care se optează pentru plata contribuției este unul ales de persoana fizică. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim brut garantat în plată, dar nici mai mare de valoarea de 3 ori salariul minim brut garantat în plată (anterior, plafonul maxim a fost 12 salarii minime brute).
Fac excepție contractele de asigurare pentru indemnizații pentru maternitate unde plafonul maxim lunar de asigurare este de 12 salarii minime brute.
- Baza de calcul luată în considerare la determinarea venitului din concediul medical va avea valoarea minimă a salariului brut fără a depăși de 3 ori salariul minim garantat în plată.
Fac excepție, de asemenea, concediile pentru maternitate unde baza de calcul a indemnizației poate să urce până la nivelul de 12 salarii minime brute.
Pot beneficia de concedii medicale persoanele pentru care stagiul minim de asigurare este de 6 luni în ultimele 12 luni anterioare celei în care se acordă concediu medical.
Aspecte importante pentru angajatori
Pentru acei angajatori ce au solicitat decontarea concediilor medicale și au fost respinse aceste solicitări pentru diverse deficiențe, aceștia au termen de remediere a cauzelor de respingere până la data de 31 decembrie 2021.
Începând cu 1 ianuarie 2022, termenul de remediere a cauzelor de respingere, respectiv de depunere a noilor cereri însoțite de documentele justificative, este de maxim 90 de zile de la primirea comunicării. Aceste termene sunt de decădere, iar depunerea ulterioară conduce la respingerea plății.
Noi sancțiuni vor intra în vigoare
- Constituie contravenție sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei cu recuperarea indemnizației primite fapta unui salariat de a solicita certificat medical pentru un angajator, iar în același timp să presteze activitate la un alt angajator;
- Angajatorii care nu plătesc indemnizațiile datorate salariaților în termenul legal, refuză nejustificat plata indemnizațiilor, plătesc eronat indemnizațiile, nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat și pe fiecare afecțiune, sunt sancționați cu amendă între 3.500 lei și 6.000 lei;
- Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea certificatului de concediu medical, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei;
- Medicii care nu respectă legea la acordarea concediilor medicale, pot fi sancționați cu amendă ce poate ajunge până la 11.000 de lei.
Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ.