
Medicii de familie sau asocierile de cabinete de asistență medicală primară, indiferent de forma de organizare, vor putea beneficia de finanțări nerambursabile de până la 60.000 euro pentru renovarea și dotarea cu echipamente medicale și mobilier a cabinetelor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul unui apel de proiecte care se va lansa în data de 04 august 2022 de către Ministerul Sănătății.

Obiectivul schemei de ajutor financiar
Prin schema de ajutor financiar se urmărește reabilitatea, modernizarea și dotarea cu echipamente a unui număr de 3.000 de cabinete ale medicilor de familie.
Schema de ajutor financiar nerambursabil are alocat un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA), împărțit în două componente:
1. Componenta echipamente
- pentru dotarea cu echipamente și mobilier, prin care se vor finanța 2.250 de cabinete/asocieri de medici de familie dintr-o listă preselectată de medici de familie realizată pe baza unui scoring de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
- sunt favorizate la finanțare cabinetele medicale din mediul rural și mediul urban mic (cu un număr de până la 10.000 de locuitori), inclusiv cele din zonele marginalizate sau defavorizate.
2. Componenta renovare
- pentru renovarea clădirilor și al creșterii eficienței energetice, prin care se vor finanța 750 de cabinete/asocieri de medici de familie prin apel necompetitiv de proiecte care va avea la bază principiul „primul venit-primul servit”.
Se pot finanța proiecte care conțin “Componenta echipamente”, “Componenta de renovare” sau ambele componente.
Beneficiari eligibili
Beneficiarii eligibili sunt cabinetele medicilor de familie sau asocierile de cabinete, indiferent de forma de organizare (CMI, SRL), care au încheiat Contract cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau cu Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității judecătorești.
Dacă medicul/medicii de familie are/au contract de muncă cu o entitate cu personalitate juridică, beneficiarul eligibil este entitatea care a încheiat contractele de muncă cu medicii de familie.
Ajutorul financiar nerambursabil
1. Componenta echipamente
Ajutorul financiar nerambursabil: 45.150 euro fără TVA;
Cofinanțare: 0% (nu este necesară contribuție proprie din partea aplicantului).
În cadrul acestei componente, beneficiarul nu va primi o alocare financiară sub formă de grant de investiții, ci echipamentele/dotările fizice ca urmare a achiziției centralizată realizată de Ministerul Sănătății și livrate în conformitate cu solicitarea beneficiarului.
Lista echipamentelor sau a dotărilor fizice pentru care pot opta beneficiarii:
- Analizator Point of Care;
- Electrocardiograf digital;
- Ecograf portabil;
- Ecograf cu 3 sonde;
- Echipamente IT: desktop, imprimantă laser;
- Pubele ecologice reciclare;
- Container deșeuri medicale;
- Frigider vaccin;
- Data logger temperatura frigider;
- Monitor funcții vitale (frecvență cardiacă, tensiune arterială noninvazivă, pulsoximetrie, temperatură);
- Spirometru digital, conectare PC;
- Monitorizare automată a tensiunii arteriale (Holter TA 24 ore);
- Concentrator oxigen 5 L;
- Dispozitiv măsurare indice gleznă-braț;
- Mobilier: birou, scaun medic de familie, set 5 scaune cabinet (se pot achiziționa direct de către medicul de familie în limita sumei de 4.919,50 lei);
- Instrumentar medical;
- Aspirator portabil oral/nazal/traheal;
- Trusă de resuscitare cu defibrilator automat;
- Aparat pentru sterilizare aer încăpere;
- Dispozitiv Doppler fetal și dispozitiv Doppler pentru flux arterial periferic;
- Scaun examinare ginecologic;
- Scaun recoltat sânge, 3 secțiuni.
Pentru echipamentele de ultrasonografie, medicul de familie va prezenta atestat de studii complementare/sau adeverință care demonstrează că este în curs de obținere atestarea pentru ultrasonografie.
2. Componenta renovare
Ajutorul financiar nerambursabil: 15.000 euro fără TVA;
Cofinanțare: 0% (nu este necesară contribuție proprie din partea aplicantului).
În cadrul acestei componente, beneficiarul va primi un grant financiar care poate fi utilizat pentru lucrări de renovare care nu implică obținerea unei autorizații de construcție.
În situația în care o entitate aplică pentru mai multe cabinete de medici de familie, valoarea maximă a finanțării solicitate va fi proporțională cu numărul de cabinete pentru care solicită finanțarea.
Lista lucrărilor de renovare pentru care pot opta beneficiarii (fără a fi considerată listă exhaustivă):
- Amenajări interioare: tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;
- Instalații și sanitare: reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare și sanitare;
- Amenajări exterioare: reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, alte finisaje exterioare atunci când nu se schimbă aspectul inițial;
- Eficiență energetică: lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice în interior și înlocuirea tâmplăriei exterioare atunci când nu se schimbă aspectul, culoarea sau golul acestora;
- Reparații la învelitoare: reparații la acoperișuri, învelitori, respectiv lucrări de hidroizolație atunci când nu se schimbă forma acestora;
- Energie regenerabilă: montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic.
Componenta de renovare este recomandat să conțină lucrări cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.
Derularea programului
Data de lansare: 04 august 2022, ora 10:00;
Data închiderii: 30 decembrie 2022, ora 16:00 sau până la înregistrarea a 1.000 de dosare depuse în cadrul apelului necompetitiv;
Depunerea dosarelor de finanțare: se va face pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro;
Semnarea contractelor cu primii 1.500 de beneficiari: 30 septembrie 2022 (cel târziu);
Data limită de implementare a proiectelor: 15 mai 2023.