Fiscalitate
Studiu de caz: Aplicarea cotei de TVA (5% sau 9%) pentru bunurile și serviciile livrate într-o cofetărie.
Societatea Omega SRL, este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA. Societatea este autorizată să desfășoare activitățile prevăzute la codurile CAEN: 1072 “Fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie” și 4724 “Comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.” cota de TVA 5%
Societatea deține un laborator propriu în care obține produse de cofetărie pe care le comercializează în magazinul propriu, asigurând clienților mese pentru servire.cota de TVA 9%
Care este cota de TVA corectă aplicabilă produselor de cofetărie, servite de clienți în cadrul cofetăriei, 5% sau 9%?
Pentru a determina cota de TVA aferentă produselor servite în cofetărie, trebuie analizată activitatea societății din două perspective, respectiv:
- societatea realizează o prestare de servicii specifică restaurantelor conform art.291 alin. (3) lit e) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota de TVA de 5%;
- activitatea societății reprezintă o vânzare de bunuri alimentare cu amănuntul conform art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal pentru care cota de TVA este de 9%.
Pentru a încadra activitatea societății în una din cele două categorii de mai-sus, trebuie avute în vedere prevederile OMFP nr. 3659/2018, care detaliază diferențele dintre serviciile de restaurant și livrările de bunuri alimentare și prezintă modul de aplicare a cotei de TVA corespunzătoare, 5% sau 9%, după caz.cota de TVA 5 % cota de TVA 9%
Astfel, simpla vânzare a produselor de cofetărie cu asigurarea unui loc de servire și a tacâmurilor de unică folosință și șervețele sau prezentarea meniului este asimilată unei vânzări de bunuri alimentare. Pe când existența unor servicii accesorii, cum ar fi, prezentarea produselor, consilierea consumatorului cu privire la conținut și compoziție, servirea produselor, existența serviciului de curățare sau debarasare a meselor, existența unor condiții ambientale de tip restaurant, existența unor toalete, constituie o prestare de servicii specifică unui restaurant.
Concluzie:
Prin urmare, din perspectiva TVA, nu au relevanță codurile CAEN autorizate de către societate, ci este importantă analizarea situației concrete existente, respectiv:
- dacă pentru produsele de cofetărie vândute sunt oferite doar serviciile enumerate de art. 2 alin. (7) din OMFP nr.3659/2018, cum sunt serviciile de prezentare a alimentelor la raft, de încălzire/răcire a alimentelor sau de asigurare a tacâmurilor de unică folosință, cota de TVA este de 9%, întrucât aceste servicii sunt considerate accesorii livrărilor de bunuri alimentare.cota de TVA 9%
- dacă cofetăria asigură servicii enumerate de art. 2 alin. (8) din OMFP nr. 3659/2018, cum ar fi consiliere, consultanță individuală asupra fiecărui sortiment de produs, debarasarea meselor și servirea la masă prin personal de specialitate, respectiv asigură un cadru ambiental specific restaurantului, aceste activități sunt considerate servicii de restaurant pentru care cota de TVA este de 5%.cota de TVA 5%