Schema de ajutor de minimis pentru susținerea sectorului cultural
Obiectivul prezentei Scheme de ajutor de minimis este susținerea sectorului cultural afectat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, în vederea relansării activității culturale.
Din cauza măsurilor necesare pentru reducerea răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, majoritatea evenimentelor și festivalurilor culturale planificate pentru anul 2020 au fost anulate, astfel industria organizatoare de evenimente a fost puternic afectată, infrastructura artistică fiind în pericol de colaps economic.
În acest context, Guvernul României lansează o schemă de ajutor pentru susținerea sectorului cultural prin 2 scheme: o schemă de microgranturi (sumă fixă), iar cealaltă schemă de granturi variabile raportate la activitatea beneficiarului din 2019.
DETALII PROIECT
Valoarea totală estimată a bugetului schemei este de 40.000.000 Euro, respectiv valoarea estimată de 193.400.000 lei, la cursul mediu anual InforEuro din anul 2020 de 4,835 lei/euro.
Numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de maximum 5.000.
Valoarea maximă a ajutorului de minimis este echivalentul în lei al sumei de 8.000 euro/beneficiar și se acordă într-o singură tranșă, sub formă de sumă forfetară.
Categoriile de beneficiari eligibili în cadrul prezentei Scheme sunt:
- organizație neguvernamentală, în sensul definiției de la art. 7 din prezenta Schemă, constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată prin Legea nr.246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cu scop/obiectiv/activitate cu conținut și caracter cultural într-unul dintre domeniile culturale.
- societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu activitate într-unul dintre domeniile de activitate din Lista de coduri CAEN eligibile – Anexa nr. 2 la prezenta Schemă. Domeniul de activitate trebuie să fie înscris în obiectul de activitate al societății și autorizat la data depunerii proiectului, indiferent dacă reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.
Beneficiarii eligibili sunt entitățile care îndeplinesc cumulativ toate criteriile enumerate mai jos:
- au calitatea de persoană juridică înregistrată în România, respectiv au personalitate juridică;
- au fost înființați și au desfășurat activitate cu conținut și caracter cultural într-unul din domeniile culturale înainte de 01.01.2020 conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului;
- nu au înregistrat venituri din vânzarea de bilete în anul 2019 sau veniturile din vânzare de bilete în anul 2019 nu depășesc 122.500 lei
- își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant.
Nu se află în una din următoarele situații:
- beneficiarul este în faliment, în insolvență sau în lichidare, activitățile sale sunt sub administrare judiciară, face obiectul unui concordat preventiv, mandat ad-hoc sau alt acord încheiat cu creditorii, și-a suspendat activitatea comercială, face obiectul unor proceduri legate de aceste aspecte și se află în orice altă situație similară care ar decurge dintr-o procedură asemănătoare prevăzută de legislația sau reglementările europene și naționale;
Se consideră activitate eligibilă în cadrul prezentei scheme orice activitate cu caracter și conținut cultural derulată în România în oricare din domeniile culturale cuprinse în prezenta Schemă.
Lista coduri caen eligibile:
- 5811: Activități de editare a cărților;
- 5911: Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune;
- 5914: Proiecția de filme cinematografice;
- 5920: Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare muzicală;
- 7420: Activități fotografice;
- 8230: Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor;
- 8552: Învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice etc.);
- 9001: Activități de interpretare artistică (spectacole);
- 9002: Activități suport pentru interpretare artistică (spectacole);
- 9003: Activități de creație artistică;
- 9004: Activități de gestionare a sălilor de spectacole;
- 9101: Activități ale bibliotecilor și arhivelor;
- 9102: Activități ale muzeelor;
- 9103: Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic.
Cheltuielile eligibile în cadrul prezentei Scheme sunt acele cheltuieli care se încadrează în una dintre următoarele categorii:
- cheltuieli cu personalul angajat pentru derularea activităților culturale, reprezentând salariile și contribuțiile sociale aferente și alte costuri legale;
- cheltuieli cu onorarii, inclusiv contractele de drepturi de autor, necesare derulării activităților culturale;
- cheltuieli cu serviciile necesare derulării activităților culturale;
- cheltuieli legate de achiziția de materiale consumabile și obiectelor de inventar necesare derulării activităților culturale;
- cheltuieli cu achiziția/închirierea de active corporale și necorporale necesare derulării activităților culturale;
- cheltuieli administrative care se referă la plata utilităţilor: energie termică, energie electrică, apă, canalizare, salubritate, gaze naturale, telefon, fax, servicii poştale, curierat rapid şi reţele de comunicaţii, pază, curățenie, chirie.
- cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2.
Cheltuiala cu taxa pe valoarea adăugată este eligibilă dacă este nerecuperabilă.
Perioada de valabilitate a Schemei de ajutor de minimis, în care vor fi acordate ajutoare de minimis, este de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență, până la data de 31 decembrie 2023.
Perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este 01 martie 2021 – 31 decembrie 2023.
Dosarele de finanțare depuse în cadrul apelului sunt selectate la finanțare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate care vor fi stabilite în Ghidul solicitantului, aprobat prin Ordin al Ministrului Culturii.