
Pe fondul creșterii îmbolnăvirilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, tot mai mulți angajatori se confruntă cu situații în care unul sau mai mulți angajați intră în izolare sau carantină, fie pentru că sunt confirmați pozitiv cu coronavirusul SARS-CoV-2, fie pentru că au avut contact direct cu o persoană confirmată pozitiv.
Ce trebuie să știi ca angajator în legătură cu măsurile aplicabile la locul de muncă în aceste situații și care este modalitatea de acordare a concediilor medicale?
Poate angajatorul să condiționeze revenirea la muncă a angajatului din izolare sau carantină de prezentarea unui test negativ pentru Covid-19?

Măsuri de adoptat în cazul în care un angajat este confirmat pozitiv cu coronavirusul SARS-CoV-2
Ordinul Ministrului Muncii și al Ministrului Sănătății nr.3577/831/2020 stabilește măsuri speciale pentru angajatori în cazul în care un angajat este suspect sau confirmat cu infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, astfel:
- în cazul în care, un angajat înaintea începerii programului de lucru, prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, acesta are obligația de a anunța angajatorul în acest sens și de a rămâne la domiciliu.
- în cazul în care, în timpul programului se constată că un angajat prezintă simptome respiratorii (tuse, strănut, rinoree), febră mai mare de 37,3 C° și/sau stare general alterată, acesta va fi imediat izolat de restul colegilor și trimis la domiciliu sau la unități sanitare, în funcție de starea persoanei.
Măsuri speciale de adoptat la locul de muncă
- dacă angajatul a fost recent la muncă, cel puțin în ultimele 7 zile:
-se închid toate încăperile în care acesta a petrecut timp îndelungat (peste 20 de minute);
-înainte de încheierea programului se va asigura aerisirea mecanică a încăperii (deschiderea geamurilor);
-pentru a limita expunerea personalului care efectuează curățenie la particulele respiratorii, se amână efectuarea curățeniei și a dezinfecției timp de 24 de ore sau mai târziu, dacă nu se poate în acest interval.
- dacă angajatul nu a fost la muncă în ultimele 7 zile:
-nu este nevoie de curățenie/dezinfecție suplimentară;
-se mențin măsurile de curățenie și dezinfecție de rutină.
Izolarea și/sau carantina
Angajatorul va informa persoanele cu care persoana suspectă/confirmată cu virusul a intrat în contact prelungit (mai mult de 20 de minute, la o distanță mai mică de 1,5 m și fără mască) și va impune angajaților respectivi izolarea la domiciliu pentru 14 zile pentru a vedea dacă manifestă simptome.
Conform reglementărilor în vigoare, sunt exceptate însă de la măsura carantinei persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare, pentru care au trecut 10 zile de la ultima doză de vaccin, precum și persoanele care au trecut prin boală și nu au depășit 180 de zile de la depistarea infectării inițiale.
Aceasta înseamnă că într-o firmă în care există atât angajați vaccinați, cât și nevaccinați, unii vor fi obligați să ajungă în carantină, iar alții nu. Așa cum arată însă statisticile actuale, persoanele vaccinate nu sunt imune la o infectare cu Covid-19, ci în general nu ajung să facă forme foarte grave.
Cu toate acestea, datorită acestei distincții legislative, persoanele vaccinate chiar dacă sunt considerate persoane contact direct, vor trebui să se prezinte la locul de muncă pentru că nu pot beneficia de concediul medical pentru carantină.
Ce trebuie să rețină angajatorul?
Angajatorul trebuie să rețină că este obligația sa de a asigura securitatea și sănătatea salariaților în muncă. Cât timp respectă prevederile legale în privința muncii și cele de SSM, angajatorul poate alege orice variantă consideră că este oportună pentru a se conforma acestei obligații.
De exemplu, poate dispune trecerea în telemuncă a persoanelor vaccinate contact direct, testarea angajaților pe cheltuiala sa, acordarea de concedii de odihnă sau fără plată etc.
Concediile medicale ce pot fi acordate pentru Covid-19
Reglementările actuale în vigoare prevăd două tipuri de concedii medicale ce pot fi acordate pentru Covid-19:
- concediile medicale pentru izolare (cod 51), acordate persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirusul SARS-CoV-2;
- concediile medicale pentru carantină (cod 07), acordate persoanelor care au avut contact direct cu o persoană confirmată pozitiv.
Modalitatea de acordare a concediului medical pentru Covid-19
Ambele concedii medicale se acordă de către medicul de familie pe baza unei decizii de izolare, respectiv carantinare acordată de Direcția de Sănătate Publică (DSP), pe o perioadă de 14 zile.
Concediile medicale de COVID-19 se acordă exclusiv în a doua zi după terminarea carantinei/izolării, medicii de familie neputând elibera aceste certificate înainte de perioada prevăzută în decizia DSP. Astfel, salariatul va putea depune la angajator certificatul de concediu medical doar după obținerea acestuia de la medicul de familie.
Indemnizația pentru carantină și izolare Covid-19
Atât indemnizația pentru carantină, cât și indemnizația pentru izolare se acordă fără condiția stagiului minim de cotizare. Aceasta înseamnă că pot beneficia de concedii medicale plătite și angajații nou veniți sau cei care nu îndeplinesc stagiul minim de asigurare de 6 luni.
Indemnizația brută acordată este de 100% din baza de calcul, pentru ambele tipuri de concedii medicale, iar angajatorii pot cere decontarea integrală a acesteia din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Baza de calcul se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie de muncă.
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate.
Îi poate obliga angajatorul pe salariații care revin la locul de muncă din carantină sau izolare să prezinte un test negativ pentru Covid-19?
Condiţionarea de către angajator a revenirii la muncă a unui salariat care s-a aflat în izolare sau carantină, de prezentarea unui rezultat negativ la un test pentru depistarea SARS-Cov-2, nu are o bază legală.
Ordinul MS nr.1.819/2020 stabileşte că persoanele cu simptome uşoare sau fără simptome sunt declarate vindecate de Covid-19, în mod automat, la 14 zile de data recoltării primului test pozitiv. Aceste persoane se pot întoarce la locul de muncă fără a avea nevoie de un aviz epidemiologic sau de un test negativ SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, dacă un angajator doreşte să își testeze salariaţii pentru Covid-19 o poate face pe cheltuiala sa.
Sumele acordate de angajator pentru acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică și/sau vaccinarea salariaților pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaților și cea publică, fac parte din categoria facilităților fiscale acordate la începutul acestui an, nefiind considerate venituri impozabile și fiind scutite de contribuții sociale.